Lukijat

keskiviikko 17. heinäkuuta 2024

Palliatiivinen hoito, mitä se on?

Ensimmäiseen blogikirjoitukseeni haluan avata mitä palliatiivinen hoito on. Miten se eroaa saattohoidosta? liittyykö se jotenkin palleaan tai miehen genitaaleihin? No eihän se liity. Palliatiivisen hoidon määritelmä on:

Palliatiivisella eli oireenmukaisella hoidolla tarkoitetaan kuolemaan johtavaa tai henkeä uhkaavaa sairautta sairastavan potilaan ja hänen läheistensä aktiivista kokonaisvaltaista hoitoa, jolla pyritään ehkäisemään ja lievittämään kärsimystä ja vaalimaan elämänlaatua. Saattohoito on osa palliatiivista hoitoa, ja se ajoittuu oletetun kuolinhetken välittömään läheisyyteen (viimeisiin päiviin tai viikkoihin).

Palliatiivisella hoitolinjalla tarkoitetaan sairauden vaihetta, jossa taudin kulkuun ei enää voida olennaisesti vaikuttaa ja hoidon ensisijainen päämäärä on lievittää kärsimystä ja vaalia elämänlaatua. Palliatiivinen hoito eli oireita lievittävä hoito kuuluu kaikkiin sairauden vaiheisiin hoitolinjasta riippumatta. (Palliatiivinen hoito ja saattohoito. Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Palliatiivisen Lääketieteen yhdistyksen asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2019 (viitattu 16.7.24). Saatavilla internetissä: www.kaypahoito.fi

Palliatiivisesta hoidosta saa paljon hyvää tietoa netistä, esimerkiksi yllä olevasta käypähoitosuosituksesta tai omasta suosikistani eli palliatiivinentalo.fi sivustolta.  https://www.terveyskyla.fi/palliatiivinentalo

 Suosittelen tutustumaan kyseisiin sivuihin.

Tein pitkään töitä palliatiivisen hoidon loppupäässä eli hoidin saattohoitopotilaita ja heidän perheitään. Oman pitkän työuran aikana olen nähnyt tässä ison muutoksen. Kaksikymmentä vuotta sitten ei potilaat tulleet terveyskeskuksen vuodeosastoille (nykyään terveyskeskussairaalan osastot) saattohoitoon, vaan kuntoutumaan. Elämän loppuvaihetta ja kuolemaa oli vaikea ottaa puheeksi. Nykyään työskentelen palliatiivisen hoidon ”alkupäässä” eli siellä kohtaa hoidon janaa, jossa palliatiivinen hoito alkaa (jos näin voidaan sanoa). Toki hoidan potilaita, joiden osalta on siirrytty suoraan saattohoitoon mutta ehkä enemmän saattohoidon järjestämisen osalta. Työskentelen siis palliatiivisella poliklinikalla tällä hetkellä.

Mielestäni saattohoidon kehittämiselle saatiin näkyvyyttä vuonna 2014 vuonna käyntiin polkaistun yhteisvastuukeräyksen myötä, jonka teemana oli saattohoito ja sen kehittäminen. Muistatteko vielä, miten Ylen esittämät videoklipit kuolevista potilaista herättivät paljon puhetta julkisuudessa?

Merkittävä askel oli saattohoidon ja oikeastaan palliatiivisen hoidon kehittämisessä, kun vuonna 2017 julkaistiin palliatiivisen hoidon ja saattohoidon järjestämistä koskevat suositukset, jotka ovat luettavissa STM.fi/saattohoito sivustolla.

Nykyään puhutaan enemmän palliatiivisesta hoidosta ja palliatiivisen hoidon hoitolinjasta, johon saattohoito kuuluu, sen viimeisenä vaiheena. Lisäksi esille nousee koko ajan enemmän varhainen palliatiivinen hoito, joka kulkee jarruttavan hoidon rinnalla. Tämän tavoitteena on helpottaa palliatiiviseen hoitolinjaan siirtymistä. Esimerkkinä voisin antaa levinnyttä haimasyöpää sairastavan potilaan, joka saa syöpäsairauteensa lääkehoitoja, jotka jarruttavat syövän etenemistä mutta eivät paranna sitä. Eli tiedetään, että tämä syöpä juuri tällä potilaalla johtaa kuolemaan. Kun palliatiivinen hoito linkitetään tämän potilaan hoitoon varhaisessa vaiheessa mukaan, niin se helpottaa potilaan ja perheen sitä tilannetta, kun syövänhoitoja ei voida enää antaa ja hoitolinjaus on palliatiivinen eli oireenmukainen.

Avaan näitä asioita vielä tarkemmin tulevissa kirjoituksissani. Alkuun palatakseni, pitkä matka on kuljettu saattohoidon ja palliatiivisen hoidon osalta muutaman kymmenen vuoden aikana ja asioita keskustellaan potilaiden ja perheiden kanssa paremmin. Aina ei toki tässäkään onnistuta mutta pyritään parhaimpaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kuoleminen, mitä siinä tapahtuu?

Kuoleminen, mitä siinä tapahtuu? Olen kirjoittanut blogiini aika paljon kuolemasta ja edelleen jatkan samalla aiheella. Onhan tämä toki blog...