Lukijat

keskiviikko 17. heinäkuuta 2024

Hoitolinjat


Vielä hoitolinjoista. Meidän ammattilaisten on hyvä pitää tätä keskustelua hoitolinjoista säännöllisesti yllä. Nämä asiat ovat sellaisia, jotka menevät meillä ammattilaisillakin ajoittain sekaisin. Tässä vielä tiivistetysti hoitolinjojen neliportainen malli:

·       Kuratiivinen eli parantava hoitolinja, jonka tavoitteena on pysyvä paraneminen

·       Taudin etenemistä jarruttava hoitolinja, jonka tavoitteena on taudin etenemisen hidastaminen ja elinajan pidentäminen

·       Palliatiivisella hoitolinjauksella ilmaistaan tilannetta, jossa sairauden ennusteeseen ei enää voida vaikuttaa sairauskohtaisella hoidolla tai potilas ei sitä toivo ja hoidon tavoitteena ovat elämän laadun vaaliminen ja oireiden lievittäminen.

·       Saattohoitopäätöksellä ilmaistaan palliatiivisen hoitolinjan vaihe, jossa hoidetaan kuolevaa potilasta.

Miksi nämä hoitolinjaukset sitten menevät välillä sekaisin, jopa meillä alan ammattilaisillakin? Koska hoidamme niinkin monimutkaista kokonaisuutta, kuin ihminen ja lisäisin vielä yksilöllinen ihminen. Lisäksi osa sairauksista on sen luonteisia, että niiden käyttäytymistä voi olla vaikea ennustaa, esimerkkejä tällaisista sairauksista on vaikka sydämen vajaatoiminta tai keuhkoahtaumatauti COPD. Näissä sairauden etenemiseen liittyy pahenemisvaiheita ja esimerkiksi hankalahoitoisen keuhkoahtaumataudin loppuvaiheessa voi olla haastavaa yrittää tehdä oikea-aikaista saattohoitopäätöstä.

Osa potilaista, joiden sairauden etenemistä yritetään jarruttaa, kokevat palliatiivisen hoidon kontaktin luomisen kovin vaikeana asiana. Herkästi voidaan ajatella, että palliatiivisen hoidon linkittäminen mukaan jarruttavaan hoitoon, olisi luovuttamista. Vaikka ajatus on oikeastaan päinvastainen. Kun hoidamme mahdollisia oireita niin hyvin kuin pystymme, on elämänlaatu parempaa ja jaksaa esimerkiksi syövän hoitoja paremmin. Käytännön esimerkkinä, vaikka pahoinvoinnin hoito. Jos koko ajan on huono-olo ja ruoka ei oikein maistu tai on täyteyden tunnetta vatsalla lähes koko ajan, ei saa syötyä ja olo on heikko. Kun hoidamme pahoinvointia niin hyvin kuin suinkin pystymme, maistuu ehkä ruokakin paremmalta tai saa syötyä ehkä hieman paremmin. Elämänlaatu ja jaksaminen voivat parantua, jos saisi syötyä hieman paremmin ja ei olisi jatkuvasti huono olla.  Oirehoitoa käsittelen tarkemmin myöhemmissä kirjoituksissa.

Sekaannusta herättää myös palliatiivisen hoidon ja saattohoidon ero. Aika usein, kun potilaalle tehdään palliatiivinen hoitolinjaus, ajatellaan sen tarkoittavan samaa kuin saattohoito. Palliatiivisen hoidon vaihe voi kuitenkin estää useita viikkoja, kuukausia tai joillakin jopa vuosia. Saattohoito taas yleensä kestää lyhyemmän aikaa, yleensä puhutaan päivistä tai muutamasta viikosta.

Palliatiivisen hoitolinjauksen myötä saatetaan ajatella myös, että enää ei mitään hoideta. Tämäkin on väärä käsitys. Riippuen palliatiivisen potilaan voinnista ja kokonaistilanteesta, hoidetaan esimerkiksi infektioita antibiooteilla, voidaan laittaa stenttejä tai antaa esimerkiksi syöpäpotilaalle kipusädehoitoa. Näitä asioita hoitava lääkäri pyrkii käymään läpi potilaan ja perheen kanssa, kun palliatiivinen hoitolinjaus tehdään. Aina tässä keskustelussa tai ennakoivan hoitosuunnitelman tekemisessä ei onnistuta, vaikka siihen palliatiivisen potilaan ja hänen perheensä kanssa pyritäänkin.

Itse ajattelen, että palliatiivisen hoidon merkitys on muuttunut viime vuosina ja tulee jatkossakin muuttumaan varhaisen palliatiivisen hoidon myötä. Me ammattilaiset joudumme uudenlaisten haasteiden eteen, kun esimerkiksi palliatiivisen syöpäpotilaan jarruttava hoito saattaa kestää vuosia ja siinä rinnalla kulkee palliatiivinen hoito mukana. Mitä hoidetaan ja miten hoidetaan, kuitenkaan niin, ettei ylihoideta ja aiheuteta potilaalle ja perheelle turhaa kärsimystä. Palliatiiviseen hoitoon tuntuu tulevan uusia sävyjä ja ulottuvuuksia, tärkeintä olisi kuitenkin muistaa, että hoidon keskiössä meillä on edelleen yksilöllinen ihminen, hänen yksilöllisineen tarpeineen ja hänen läheisensä.

Tässä tiivistetystä hoitolinjoista. Lisää tietoa (ja tämän tekstin lähteenä) saat Duodecimin Käypähoito suosituksesta: Palliatiivinen hoito ja saattohoito https://www.kaypahoito.fi/hoi50063

Ja Terveyskylän palliatiivisesta talosta https://www.terveyskyla.fi/palliatiivinentalo

Suosittelen tutustumaan molempiin nettilinkkeihin. Saat paljon hyvää ja ennen kaikkea oikeaa tietoa palliatiivisesta hoidosta.

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Joulurauhaa

  Osastotyötä tehdessäni olen ollut usein jouluna töissä. Silloin työpäivissä on ollut erityinen tunnelma. Erityisesti se korostui osastolla...